In deze blog wil ik met een voorbeeld van een elastiek uitleggen wat het is als je niet emotioneel gezond bent.

Zondag 8 oktober heb ik in mijn gemeente in de Ichthuskerk te Reeuwijk mijn levensverhaal gedeeld. De Link voor deze dienst staat onderaan in deze blog.

Daar lag ik uit d.m.v. een elastiek wat het woord verdragingen in hield. Ik vertelde dat de jongeren de toekomst zijn en liet het elastiek tussen mijn beide handen bewegen. Dat ze leven in een gejaagde en drukke wereld die veel van ze vraagt. Dat ik begreep dat ze veel keuzes moeten maken en veel prikkels ontvangen waar de één beter tegen kan dan de ander.

En de hele tijd tijdens het praten bewogen mijn handen in het elastiek. Ik lag uit dat zij mee bewegen in deze wereld maar dat je soms ook echt stilgezet kan worden. Dat kan al zijn in je jonge jaren, waar veel is gebeurd in het gezin waar je bent opgegroeid. En dat is géén veroordeling naar ouders maar het was er wél en mag er ook zijn! Je leven kan stilgezet worden door situaties; een scheiding in het gezin, een ziekte die je hebt gekregen, een dierbare die je hebt verloren, een bedrijf die failliet is gegaan, je baan verloren, misschien ben je gepest wat je nog steeds pijn doet. Het kunnen zoveel kleine en/of grote dingen zijn.

En het maakt niet uit of het groot of klein is, want het is jouw verhaal en dat verhaal mag er zijn!

En zo bewoog ik tijdens het praten op en neer met het elastiek.

Maar dán wordt je leven stilgezet. Vul maar in voor jezelf hoe jouw leven is stilgezet. En op dat moment knapt jouw elastiekje, er knapt iets in jouw lichaam en i.p.v. dat je er iets mee doet, ga je gewoon verder met leven. Want ach, ik red het wel. Dat van die ander is veel staat onderaan deze blog.erger dan mijn pijn. Gedachten die zomaar mee kunnen spelen: “ik ben niet belangrijk” of “ik doe er niet toe”. Bij de eerste keer dat ik uit lag dat het elastiekje knapte, knoopte ik het gewoon weer aan elkaar en ik ging met die knoop in het elastiek weer verder met de uitleg van mijn verhaal. Totdat er weer iets gebeurde waardoor je kan worden stilgezet.

En weer deed ik er een knoopje in want je gaat weer gewoon verder met leven. Je bent nl nog veerkrachtig, je hebt nog energie en kan het nog wel aan. En zo ga je weer verder met leven.

Wat ik hiermee wil uitleggen?

Als je altijd maar door loopt en niets doet met de signalen wat jouw lichaam aangeeft, doe je eigenlijk jezelf tekort.

  • Jij ben tóch zeker ook van waarde!
  • Jij mag er tóch ook zijn!

Stel jezelf maar eens de volgende vragen:

  • Waar word ik nou blij van?
  • Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn?
  • Welke grenzen moet ik gaan stellen voor mezelf?
  • Wat is mijn doel in het leven?
  • Wat geeft je zingeving?
  • Waar loop ik een stapje harder voor?

Zomaar een paar vragen maar zó belangrijk om daar eens over na te denken. Omdat je jezelf ernstig tekort doet als je niet meer kan genieten.

Hoe kan jij je lichtje laten schijnen in deze wereld. God heeft jouw uniek geschapen met een gave en talenten. En soms zitten ze misschien diep onder het stof verborgen.Mijn motto op mijn visitekaartje is: “vind het Goud in jezelf”. En die grote G staat voor God. En ook al is jouw geloof maar klein of is het er helemaal niet, dan tóch mag je vragen aan Hem of Hij je wilt helpen.

Stel je hart open om te ontvangen en deel je gedachten met je vrienden en/of familie. En zoek hulp als je meer inzichten of handvatten nodig hebt.

Ik help jongvolwassenen met innerlijke problemen om weer emotioneel gezond te worden.

Ga voor het Goud in jezelf, je bent het tóch waard zeker!

https://kerkdienstgemist.nl/stations/1076/events/recording/169676010001076