In deze blog wil ik wat belangrijke informatie delen over ons brein. Onlangs heb ik bij Brain Balance opleidingen in Rotterdam mijn certificaat ‘Update je Brein’ gehaald.

Super Leerzaam

Het is ontzettend leerzaam om meer te weten te komen over je brein. Want hoe meer kennis je hebt en bewust ervan bent, hoe meer je er iets aan kunt veranderen.

Programmering van het Brein

We hebben allemaal een brein dat op een bepaalde manier is geprogrammeerd. Dat komt met name door ervaringen en opgeslagen informatie uit de eerste 8 jaar van je leven. Deze ‘breinwaarheid’ nemen we de rest van ons leven met ons mee en beïnvloedt alle keuzes die we maken.

Neuroplasticiteit

Je brein is neuroplastisch en dus maakbaar. Dit betekent dat je geen genoegen hoeft te nemen met de manier waarop je hersenen nu functioneren en zijn ingericht. Met tijd, kennis, geduld en aandacht kun jij je brein bewust veranderen, door oude en eerst opgeslagen informatie te vervangen door nieuwe en betere informatie. Een levenslang proces van het herprogrammeren van je brein. Bewustwording is de sleutel naar verandering.

Een Overvloed aan Prikkels

Moet je nagaan dat we circa 120.000 prikkels per dag verwerken, niet normaal toch! Maar hoe meer je op alle vlakken in balans bent, hoe beter je de prikkels kan verwerken.

Breinonderdelen

Ons brein bestaat eigenlijk uit drie breinonderdelen:

  • Reptielenbrein (Hersenstam)
  • Limbisch Systeem (Het emotionele brein)
  • Neocortex (Het denkende brein)

Het reptielenbrein en het limbisch systeem vormen samen ons onderbewuste systeem. Dit bepaalt 95% van de tijd wat we voelen, maar ook hoe we handelen en reageren. De neocortex is ons bewuste systeem en is verantwoordelijk voor zaken als ratio, intelligentie, communicatie, logica en probleemoplossend vermogen. Het gebruik hiervan kost enorm veel energie. Het brein heeft maar beperkte energie per dag en daarom maken we slechts 5% van al onze beslissingen met ons bewuste systeem.

Conclusie

Dus hoe meer jij je bewust bent van wie je bent en wilt zijn, hoe meer je erop gaat letten wat je zal moeten veranderen om gelukkig en tevreden te worden op alle gebieden, zowel in privé- en/of werksituatie. Wil jij weer in balans komen met jezelf en dus meer leren hoe jij in lichaam, ziel en geest verbonden bent, gun dan jezelf eens een persoonlijk ontwikkelingstraject. Elk traject is bij iedereen anders.

Contact

Loop je met vragen en wil je graag jezelf beter leren kennen? Leer door een energieanalyse wat jou energie geeft en kost, en wat voor ‘pleasetype’ je bent. Door een persoonlijkheidstest leer je wat jou intrinsiek motiveert. Wat zijn jouw persoonlijkheidssterkten en in welke omstandigheden voel jij je op je best?

Echt mooi om daarin te investeren en jouw weg daarin te mogen gaan. Ga ervoor! Voel je welkom in mijn praktijk, kennismakingsgesprek is vrijblijvend.

www.jouwlevendoetertoe.nl