Het tweede onderwerp wat onder emotionele gezondheid valt is rust. Hoe belangrijk het is om regelmatig rust in te plannen naast je drukke bezigheden. Niet genoeg rust geeft ook namelijk veel lichamelijke klachten.

Als je altijd maar doorgaat en niet de tijd neemt om even te zitten, vraag jezelf dan maar eens af;
Waarom gun ik mezelf geen rust?
Waarom wil ik altijd maar nuttig bezig zijn?
Vaak zit er een diepere laag onder en doe je dit onbewust.

Rust en veel stille tijd heeft mij veel inzicht gegeven en ben daardoor nog dichter bij mezelf gekomen. Rusten is ook het overgeven en het loslaten van al die touwtjes die jij vast wil houden.

Begin is om op een dag 3 x 5 minuten niets te doen. Gewoon dat momentje voor jezelf. Even geen prikkels van een mobiel maar heerlijk even voor je uit staren in de natuur of thuis op de bank met een kopje koffie. Je zult zien en merken dat het heerlijk is en dat je er meer van wilt.

Rust is ook dat je gaat ontdekken wie je bent als je even niets doet. Rust is belangrijk voor je ontwikkeling en gezondheid. Rusten betekent niet dat je ‘uit’ staat, maar dat je een ander gedeelte van jezelf aan bod laat komen waarbij andere hersendelen gestimuleerd worden en andere waarden tot bloei komen.

Om goede beslissingen te nemen is het ook heel belangrijk dat je naar je lichaam luistert. De signalen van je lichaam mag je niet negeren en vertellen je dat je misschien even moet rusten of even geduld moet hebben.

Maar dat is soms zo moeilijk want dan moet je grenzen gaan stellen. Anderen teleurstellen omdat je nee zegt. Maar eigenlijk zeg je nee tegen jezelf.

Als je graag de controle overal over wilt houden en niets los kan laten is het goed om eens te gaan praten met een TotalBalance coach.

Boekentip:

  • De kracht van rust van Mirjam van der Vegt
  • Rust van Carianne Ros